• IQ system Static bonding

De oplaadelektrode wordt tegenover een geaarde plaat of wals geplaatst. Als gevolg van het elektrostatische veld zal de materiaalbaan zich tijdelijk hechten aan de aardreferentie.

Er bestaan ook situaties waar geen aardreferentie aanwezig is. lonen van verschillende polariteit trekken elkaar aan. Hierdoor gaat een isolator (bijv. folie) zich tijdelijk hechten aan een materiaal met een andere polariteit. In dit geval ook een isolator.

Het krachtigste resultaat wordt met dit principe bereikt. De negatieve ionen van de bovenste elektrode trekken de positieve ionen van de onderste elektrode aan waardoor een maximale hechting van de boven- en onderlaag aan de tussendrager ontstaat.

Statische lading kan gebruikt worden op een etiket vlak in de matrijs te houden tijdens het spuitgietproces. De kwaliteit van het product wordt daarmee sterk verhoogd. Het etiket zal goed in positie gehouden worden. Simco-Ion’s gepatenteerde IML-oplaadtechniek maakt het mogelijk op eenvoudige wijze een statische lading te construeren. Er wordt gebruik gemaakt van een antistatisch schuim materiaal dat voor een volledig draagvlak van het etiket zorgt en voor een gelijkmatige verdeling van de statische lading.

Deze methode gebruikt ook het schuimmateriaal als basis. In plaats van de statische lading via het schuim over te brengen, wordt het etiket door middel van een externe elektrode opgeladen. Daarna kan het etiket in de matrijs geplaatst worden.

Bipolaire gelijkspanning

De onaangename effecten van statische elektriciteit zijn welbekend. Mensen krijgen schokken, materialen kleven aan elkaar, een vonk beschadigt materialen of zorgt er zelfs voor dat er brand ontstaat. Een elektrostatische lading kan ook erg handig zijn! Materialen kunnen opzettelijk opgeladen worden om ze tijdelijk aan elkaar te laten kleven. Statische lading kan een onzichtbare helpende hand zijn in uw productieproces. Deze methode wordt al in vele processen en branches toegepast.

Een aantal voorbeelden zijn:

  • het tijdelijk statisch maken van een stapel papieren of tijdschriften om te voorkomen dat het gaat verschuiven tijden transport of de verpakking 
  • een adreslabel aan een brochure plakken voordat de brochure verpakt wordt in verpakkingsfolie
  • de laatste zak van een rol (bijvoorbeeld een vuilniszak) vast laten kleven aan de rol zodat het verpakken in een doosje makkelijker wordt.
  • het verkleven van een klein deel van het folie tijdens het wikkelen op een rol om te voorkomen dat de rol telescopeert.


Veel producten die we dagelijks gebruiken, worden geproduceerd met behulp van een elektrostatische lading zonder dat we het weten.

Een perfect voorbeeld is het verpakken van voedingsmiddelen en veel kunststof producten voor huishoudelijk gebruik. Veel producten worden geproduceerd met behulp van een statische lading. In plaats van het direct bedrukken of het plaatsen van een klevend label op het product, wordt de opdruk aangebracht door een voorgedrukt plastic label. Het voorgedrukte label wordt gepositioneerd in de spuitgietvorm en wordt op zijn plaats gehouden door een statische lading. Op deze manier wordt het label samen met de productvorm gevormd en komt eruit als één eindproduct.

Een spectaculaire toepassing van het verkleven door statische elektriciteit is het bijeenhouden van grote objecten. Stapels brochures of vloerlaminaat kunnen bijeengehouden worden met een statische lading om te voorkomen dat ze gaan verschuiven tijdens het transport. Dit demonstreert de enorme kracht die gegenereerd kan worden door een elektrostatische lading. Bijzondere, niet voor de hand liggende toepassingen van het gebruik van statische lading komen geregeld voor. Het aanbrengen van een homogene statische lading op een oppervlak heeft een zeer positief effect in processen waar vloeistoffen moeten worden verspreid over het oppervlak. Een veel voorkomende toepassing is de productie van DVD's. Elke DVD bestaat uit twee dunne plastic lagen die worden verlijmd om de afgewerkte schijf te vormen. Een elektrostatische lading wordt opgewekt op één oppervlak waardoor de lijm veel gelijkmatiger wordt verdeeld.

Heeft u al ideeën over hoe u statische lading kunt gebruiken in uw productie proces?

Simco-Ion Europe heeft uitstekende mogelijkheden om ideeën te ontwikkelen en oplossingen met statische elektriciteit te implementeren die uw proces kunnen vereenvoudigen en optimaliseren. Een breed scala aan producten is in staat om taken uit te voeren die verder gaan dan uw verbeelding.

Hoe?

Een systeem bestaat uit een hoogspanningsvoeding en een elektrode. De hoogspanningsvoeding levert de hoogspanning die nodig is om een statische lading te creëren. Dit kan variëren van 3 tot 60 kVolt. De oplaadelektrode is er in verschillende vormen om een optimaal resultaat voor elke specifieke toepassing te krijgen.

Gelijkspanning tegenover aarde

Gelijkspanning tegenover “zwevende” aarde, een AC-ionisatiestaaf

Simplified IML oplading

IML oplading (gepatenteerd)

Chat nu met onze expert!

Klik rechts op de chatknop om samen met een van onze technische experts direct de juiste oplossing te vinden voor uw probleem met betrekking tot statische elektriciteit. U kunt zowel chatten als videobellen met onze klantenservice om uw situatie zo goed mogelijk te beschrijven. Geen tijd om te chatten? Stuur een e-mail naar onze klantenservice of bel ons: +31 (0) 573 288333. Wilt u liever contact opnemen met uw plaatselijke expert? Kijk dan hier naar onze vertegenwoordigers in uw regio!