Voorkom dat werknemers schokken krijgen door statische elektriciteit

Wat is statische elektriciteit?

Statische elektriciteit is een elektrische lading die niet beweegt. Statische elektriciteit wordt opgewekt wanneer twee of meer oppervlakken met elkaar in contact komen en weer van elkaar gescheiden worden. Statische elektriciteit kan problemen veroorzaken in veel productieprocessen waarbij niet-geleidende materialen zoals plastic, papier, hout en textiel worden gebruikt. Een probleem dat vaak optreedt wanneer statische elektriciteit wordt opgewekt, is dat mensen stroomschokken krijgen. Deze pagina bevat informatie met oplossingen om te voorkomen of te elimineren dat mensen schokken krijgen tijdens het productieproces.

Het probleem

Een veel voorkomend probleem is wanneer mensen schokken krijgen van het werken in de buurt van voorwerpen met een hoge elektrostatische lading. Problemen doen zich voor wanneer machinebedieners in de buurt komen van sterk geladen materialen, bijvoorbeeld folie op een rol bij het op- of afwikkelen. Een directe vonk kan van het voorwerp op de persoon overspringen, wat onaangenaam en soms gevaarlijk is. De persoon kan ook geladen raken door dicht bij het geladen voorwerp te staan. Een vonk zal alleen ontstaan als de persoon in de buurt komt van een geaard metalen oppervlak.

De oplossing

In beide gevallen is de oplossing niet gerelateerd aan de persoon. De oplossing om statische schokken te voorkomen is om te voorkomen dat er zich een hoge statische lading opbouwt op het voorwerp. Statische ladingen moeten worden verminderd door ionisatieapparaten aan te brengen in de laatste fase van het proces, waar de persoon een schok krijgt of statisch wordt opgeladen. In de meeste gevallen zal dit het probleem oplossen. Soms is de oplading zo groot dat het voorwerp ook op andere punten in het productieproces moet worden ontladen. De ionisatieapparatuur in de laatste fase zal dan de resterende lading reduceren tot een veilig niveau. Producten gebruikt in deze toepassing : ThunderION IQ

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor bedrijfsnieuws, productupdates en releases.

Newsletter

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION