Statische stroomschokken op Blown Film lijnen voorkomen

Extrusie van Blown Film wordt gebruikt om verpakkingsfolie te produceren, waarvan een groot deel uit meerdere lagen bestaat. Dit wordt gedaan om de mechanische, transport- en thermische eigenschappen te verbeteren, zoals vereist door de voedsel- of medische industrie. De hoogte van de blaasfolielijn is nodig om het materiaal af te koelen, voor de nipwalsen / bovenwalsen. Je kunt statische ladingen herkennen door schokken te ervaren of vonken te zien als ontladend effect.

Bubble

Nadat het materiaal de boven-rollen op de blaasfolielijn is gepasseerd, genereert het statische elektriciteit en bouwt het hoge statische ladingen op. Dit komt door wrijving door het passeren van verschillende walsen en temperatuurschommelingen omdat het materiaal afkoelt. Als het materiaal een coronabehandelaar passeert, ontstaat er een enorme statische lading op het materiaal. Hier wordt een extra sectie ionisatieapparatuur aanbevolen, bij voorkeur met in-line statische meting (Close Loop Feedback).

Op de eindwikkelaar(s) worden ionisatiestaven met een groot bereik geïnstalleerd om het materiaal tijdens het wikkelen te neutraliseren. Door de ThunderION IQ in te zetten, wordt gegarandeerd dat het volledige materiaal geneutraliseerd is. Van rollen met een kleine diameter tot rollen met een grote diameter.

Dit voorkomt stofophoping, telescoperen van de eindrol en onaangename stroomschokken voor de medewerker. Bij het wikkelen van dubbellaags (buis)materiaal is statische opheffing essentieel om het materiaal na het afwikkelen te kunnen openen. Soms is ontlading vóór het wikkelen nodig om een lage statische lading op de eindrol te bereiken. Normaal gesproken worden hier statische eliminatoren van 24 V gebruikt voor het ontladen.

De vervuiling van de ionisatieapparatuur is een kritische kwestie. Om te voorkomen dat de efficiëntie daalt, kan dit niveau constant bewaakt worden door het Manager IQ Systeem.

Als de efficiëntie onder een vooraf bepaald niveau zakt, krijgt de operator/PLC een waarschuwing. Benodigde onderhoud wordt aangegeven voor vervuilde ionisatiestaven.

Voor meer intelligentie kan het Manager IQ System via een veldbusverbinding rechtstreeks worden aangesloten op de  Blown Film lijn. Zo wordt alle essentiële informatie verzameld over de efficiëntie en het vereiste onderhoud van de statische apparatuur. Ook het niveau van statische lading op het materiaal wordt verzameld en geregistreerd.

Dit alles resulteert in een hoogwaardige, concurrerende productie van geblazen folie. Wilt u meer weten over het effect van statische elektriciteit?

Vind een Simco vertegenwoordiger bij u in de buurt of abonneer u op het Youtube kanaal Simco-Ion static control Europe

Downloads

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION