Handmatige stofverwijdering in de automotive industrie

Bij verschillende verf- en coatingtoepassingen is het belangrijk om stofdeeltjes van oppervlakken te verwijderen voordat er gespoten wordt. Dit wordt gedaan om een optimale kwaliteit te verkrijgen. Stofdeeltjes die niet verwijderd kunnen worden, kunnen vast komen te zitten in verf- en laklagen en daardoor kwaliteitsverlies en rendementsverlies veroorzaken. Het verwijderen van stofdeeltjes met conventionele middelen, zoals afborstelen met een doek of afblazen met perslucht, is niet altijd voldoende. Als statische elektriciteit een rol speelt, zijn andere maatregelen nodig.

Cleanflex_Bumper

Conventionele manieren van schoonmaken zoals wrijven en borstelen kunnen het stofprobleem verergeren. Vooral plastic materialen zijn gevoelig voor het opbouwen van statische ladingen en wrijven zou dit alleen maar verergeren. Daarom is het belangrijk om de statische lading te elimineren en zo de wederzijdse aantrekkingskracht van stofdeeltjes op het te schilderen oppervlak op te heffen.

Een Simco-ION ioniserend luchtpistool wordt gebruikt met een dubbel doel door geïoniseerde perslucht te blazen. Het is een flexibele en efficiënte oplossing voor het verwijderen van zowel statische- als stofdeeltjes in één behandeling. Simco-ION adviseert daarom om altijd een ioniserend luchtpistool te gebruiken voordat je een oppervlak gaat spuiten.

Cleanflex_bumper_blowoff

Waarom geïoniseerde lucht gebruiken en niet alleen perslucht?

Een stofdeeltje van een oppervlak verwijderen met perslucht zonder ioniserende lucht is ineffectief. Perslucht veroorzaakt – net als het afvegen van het oppervlak met een droge doek – nieuwe statische lading, waardoor stofdeeltjes sterker worden aangetrokken. Er is veel meer lucht en kracht nodig om het stofdeeltje te verplaatsen. Bovendien, als het stofdeeltje aan de luchtstroom ontsnapt, zal het gemakkelijk terug naar het oppervlak worden aangetrokken. Conclusie: het stof wordt alleen verplaatst maar niet verwijderd! Bij geïoniseerde lucht worden niet alleen stofdeeltjes verwijderd, maar ook wordt het materiaal statisch ontladen waardoor stofdeeltjes niet meer blijven hechten aan het materiaal.

Veelgebruikte producten

Reinigen met geïoniseerde lucht

Door geïoniseerde lucht te gebruiken voor het wegblazen van stofdeeltjes, worden de statische ladingen op de stofdeeltjes en het doeloppervlak geneutraliseerd. Daarna is er nauwelijks nog aantrekkingskracht tussen het oppervlak en de stofdeeltjes. De stofdeeltjes worden door de lucht meegevoerd en effectief van het oppervlak verwijderd. Het oppervlak blijft neutraal en trekt geen stof meer aan.

Met de introductie van het nieuwe 24V Cleanflex Easy ioniserende luchtpistool, zonder hoogspanningskabel, verhoogt Simco de flexibiliteit en veiligheid. De Cleanflex Easy is een hoogwaardig ioniserend blaaspistool dat gebruikt kan worden voor het reinigen en neutraliseren van zware productieruimten. Speciaal voor de automobielindustrie is de Cleanflex Easy gemaakt van materialen en componenten die geen siliconen bevatten.

Standaard kenmerken zijn de 24V DC ingangsspanning met geïntegreerde voedingseenheid, lichtgewicht en ergonomisch ontwerp, trekker met volledige handbediening, 70 graden verstelbaar mondstuk, laag geluidsniveau en gereduceerd luchtverbruik, hand- en trekbeweging, LED-indicator en automatische ionisatie aan/uit.

CleanflexEasyFinal_Vert_WT

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION