• Het proces wordt verstoord
Medewerkers krijgen schokken
Het proces wordt verstoord

De opbouw van statische ladingen op niet-geleidende objecten kunnen een enorme aantrekkende kracht creëren. Deze krachten zorgen ervoor dat materialen aan elkaar blijven kleven, of elkaar juist afstoten. Dit veroorzaakt op bepaalde locaties storingen in een productieproces. Voorbeelden van het aan elkaar kleven van materialen:

  • Een kunststoffolie blijft vast zitten bij de geleidingswalsen, waardoor een verstoring ontstaat in de baanspanning en baansturing.
  • Kleine geponste delen plakken aan elkaar 
  • Vellen op een stapel plakken aan elkaar, waardoor meerdere vellen op de inleg terecht komen. 
  • Kunststoffolie op een rol blijft plakken aan de rol wanneer getracht wordt deze af te rollen 
  • Zakken gaan niet open omdat de lagen aan elkaar vast blijven plakken.


Voorbeelden van afstoten: 

  • Garens voor textiel gaan vlak langs elkaar heen. Afstoten veroorzaakt onregelmatige afstanden. 
  • Kleine spuitgegoten onderdelen springen uit de doos.
  • Vellen "drijven" op een stapel.
  • Folie op een rol telescopeert tijdens het wikkelen.

Medewerkers krijgen schokken

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
captcha
Het proces wordt verstoord
Het proces wordt verstoord: oplossing

Het plaatsen van ionisatieapparatuur op strategische plekken in het proces zal de statische lading helpen te verlagen en het probleem elimineren. Afhankelijk van het proces zijn er verschillende ionisatieapparaten beschikbaar voor vlakke oppervlakken, objecten, lage snelheid, hoge snelheid en met extra luchtondersteuning.


Producten gebruikt in deze toepassing: Flat Nozzle

Ionisatiestaven van Simco-Ion

Ionisatiestaven van Simco-Ion wekken een elektrisch veld op d.m.v. een hoogspanning op een rij emitters (emitterpunten), waardoor luchtmoleculen omgezet worden in positieve en negatieve ionen. Alle geladen materialen die zich in de buurt bevinden, trekken ionen aan op basis van het principe dat tegengestelde ladingen elkaar aantrekken, totdat het materiaal elektrisch neutraal is. De materialen worden dan niet meer tot elkaar of tot machinedelen aangetrokken. Stofaantrekking, explosie- of brandgevaar en elektrische schokken voor personeel worden nu voorkomen. SIMCO heeft een zeer uitgebreid programma ionisatiestaven in elektrisch schokvrije en niet-schokvrije uitvoering: Performax Easy, Performax IQ Easy, Performax IQ Easy Ex, Performax Easy Ex, ThunderION 2.0, MEB, MEJ, 1/2"SS, MaxION, P-Sh-N en de P-Sh-N-Ex