• Medewerkers krijgen schokken

Voorkom dat operators schokken krijgen door statische electriciteit bij industriele processen

Wat is statische elektriciteit?

 

Statische elektriciteit is een stilstaande elektrische lading. Statische elektriciteit is een oppervlakteverschijnsel en ontstaat zodra twee of meer oppervlakken met elkaar in aanraking komen en weer worden gescheiden. Statische elektriciteit kan hinderlijk zijn in vele productieprocessen waar met niet geleidende materialen zoals kunststof, papier, hout en textiel gewerkt wordt. Een probleem die vaak naar voren komt bij opwekking van statische electriciteit is dat operators schokken krijgen. Deze pagina draagt oplossingen aan om deze problemen te voorkomen.

 

Waarom ontstaat statische electriciteit en is het gevaarlijk?

 

Medewerkers krijgen schokken
Medewerkers krijgen schokken

Een veelvoorkomend probleem is dat personeel schokken krijgt, doordat dichtbij objecten met een hoge elektrostatische lading gewerkt wordt. Dit soort problemen ontstaan wanneer bedieningspersoneel dichtbij materialen met een hoge lading komt, bijvoorbeeld folie op een rol dat (af)gewikkeld wordt.

Een directe vonk kan van een object naar een persoon overspringen. Dit is erg onaangenaam en soms zelfs gevaarlijk. Personen kunnen ook opgeladen worden door dichtbij een opgeladen object te staan. In dit geval ontstaat een vonk wanneer de persoon daarna dichtbij een geaard metalen oppervlak staat.

Medewerkers krijgen schokken
Mederwerkers krijgen schokken: oplossing

In beide gevallen is de oplossing niet gerelateerd aan de persoon. Het is juist belangrijk om te voorkomen dat op een object een hoge statische lading wordt opgebouwd. Statische ladingen moeten worden verlaagd door in de laatste stap van het proces, waar de persoon een schok krijgt of opgeladen wordt, ionisatieapparatuur in te bouwen. In de meeste gevallen zullen de problemen hiermee opgelost zijn. Soms is de statische lading echter zo hoog dat het object op andere punten in het productieproces ontladen moet worden. Dan zal de ionisatieapparatuur in de laatste stap van het proces de overgebleven lading terugbrengen naar een veilig niveau.

Producten gebruikt in deze toepassing: ThunderION

De meest voorkomende oplossingen voor statische problemen zijn hier te vinden.

 

Chat nu met onze expert!

Klik rechts op de chatknop om samen met een van onze technische experts direct de juiste oplossing te vinden voor uw probleem met betrekking tot statische elektriciteit. U kunt zowel chatten als videobellen met onze klantenservice om uw situatie zo goed mogelijk te beschrijven. Geen tijd om te chatten? Stuur een e-mail naar onze klantenservice of bel ons: +31 (0) 573 288333. Wilt u liever contact opnemen met uw plaatselijke expert? Kijk dan hier naar onze vertegenwoordigers in uw regio!

 

Medewerkers krijgen schokken

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op

Welke andere effecten heeft statische electriciteit op uw machines en werknemers?

Wanneer materialen vanwege statische elektriciteit aan elkaar of aan machinedelen blijven kleven, vormt dit vaak een ernstig storende factor in productieprocessen. Ook stof en ander klein vuil in de omgeving wordt door statische lading aangetrokken. Het bedieningspersoneel zal elektrische schokken niet waarderen, en in explosiegevaarlijke ruimtes  kan een vonk - veroorzaakt door statische ontlading - een brand of zelfs een explosie veroorzaken. 

Simco-Ion biedt voor deze en meer problemen een passende oplossing:

Het proces wordt verstoord

Statische elektriciteit het materiaal beschadigt

Mijn klant problemen heeft met mijn materiaal

Statische elektriciteit een brand kan veroorzaken

Ik het aantrekken van stof wil voorkomen

 

Ionisatiestaven van Simco-Ion

Ionisatiestaven van Simco-Ion wekken een elektrisch veld op d.m.v. een hoogspanning op een rij emitters (emitterpunten), waardoor luchtmoleculen omgezet worden in positieve en negatieve ionen. Alle geladen materialen die zich in de buurt bevinden, trekken ionen aan op basis van het principe dat tegengestelde ladingen elkaar aantrekken, totdat het materiaal elektrisch neutraal is. De materialen worden dan niet meer tot elkaar of tot machinedelen aangetrokken. Stofaantrekking, explosie- of brandgevaar en elektrische schokken voor personeel worden nu voorkomen. SIMCO heeft een zeer uitgebreid programma ionisatiestaven in elektrisch schokvrije en niet-schokvrije uitvoering: Performax Easy, Performax IQ Easy, Performax IQ Easy Ex, Performax Easy Ex, ThunderION 2.0, MEB, MEJ, 1/2"SS, MaxION, P-Sh-N en de P-Sh-N-Ex