Wat is In Mould Labeling?

In Mould Labeling met behulp van statische elektriciteit, statisch kleven, is de standaard in; de spuitgiet IML-industrie, thermovormen IML en ook de blaasvorm (blowmoulding) IML-industrie. In plaats van conventionele methoden zoals het decoreren van eindproducten door deze rechtstreeks te bedrukken of een zelfklevend etiket op het product te plaatsen, wordt de decoratie uitgevoerd met een voorbedrukt plastic etiket van polypropyleen (PP). Het voorbedrukte PP-etiket wordt in de matrijs geplaatst, het label smelt dan en het product neemt de vorm van de mal aan. Het etiket wordt één met het product.

Voordelen van het gebruik van (statische) IML-labels

 • elimineert zeefdrukken, het aanbrengen van labels of tampondruk op het product
 • geen corona of vlambehandeling nodig om het oppervlak voor te bereiden
 • afbeeldingen van hogere kwaliteit
 • snel wisselen van afbeeldingen mogelijk
 • recyclebaar met labelmateriaal dat gelijk is aan het gegoten product
 • hygiënisch beter resultaat voor de inhoud
 • minder nabewerking
 • eenstapsproductiemethode voor bekers en emmers
 • minder handling en minder kosten

Methoden

Het In Mould Labeling (IML) proces

Hoe werkt IML? Tijdens het spuitgietproces wordt een voorgedrukt IML-etiket opgepakt en in de matrijsholte geplaatst, waar het door elektrostatische lading precies op de gewenste positie blijft plakken. Na het sluiten van de matrijsholtes wordt het label samen met het eindproduct gesmolten en komt het eruit als één afgewerkt, volledig recyclebaar product. Om een zeer betrouwbaar, concurrerend IML-project te realiseren, is de keuze van een IML-geschikt label van doorslaggevend belang. Of u nu een eindgebruiker of een robotfabrikant bent, Simco kan u met raad en daad bijstaan bij het creëren van dé IML-oplossing. Het grote voordeel van het elektrostatische IML-proces is dat de matrijzen veel eenvoudiger te bouwen en dus goedkoper te produceren zijn in vergelijking met de oude vacuümtechniek. Omdat er geen vacuümkanalen door de matrijs nodig zijn, wordt het productieproces niet onderbroken door het reinigen van deze vervuilde kanalen, wat resulteert in een hoogrendabel, concurrerend IML-productieproces.

Heeft u volledige statische controle nodig?

Ons IQ Easy Platform biedt een complete oplossing voor statische controle in elke industrie of productieproces.

IQ Easy Platform

Elektrostatische IML - Oplaadtechnologie voor labelplaatsing

Er zijn drie verschillende oplaadmethoden voor In Mould labeling (klik voor meer informatie):

In Mould Labeling, is onmisbaar bij de productie van spuitgietproducten

Een perfect voorbeeld is de verpakking van voedingsmiddelen en vele kunststofproducten voor huishoudelijk gebruik. Veel producten worden geproduceerd met behulp van statische lading. In plaats van het product rechtstreeks te bedrukken of een klevend etiket op het product te plaatsen, wordt de bedrukking uitgevoerd met een voorgedrukt plastic etiket. Het voorbedrukte label wordt in de spuitgietmatrijs geplaatst en op zijn plaats gehouden door een statische lading. Op deze manier wordt het etiket samen met de vorm van het product gevormd en komt het eruit als een afgewerkt product.

Hoe werkt IML?

IML is een processtap in het spuitgietproces. Een etiket wordt door een robot opgepakt en in de matrijsholte geplaatst waar het blijft plakken door de elektrostatische lading. Na het sluiten van de matrijsholte kan het product worden gespuitgiet waarbij het label versmelt met het eindproduct.

Wat is er nodig om IML toe te passen?

 • Een geschikt bedrukt etiket
 • Een kern met IML-elektroden
 • Een oplaadgenerator
 • Een robot of handling

IML-elektroden

Afhankelijk van de geometrie van het product en de gewenste cyclustijd zijn er verschillende methoden met bijbehorende elektroden toe te passen.

Opbouw

 • Emitters in de kern, bijvoorbeeld IML Spider
 • Opgebouwde kern met IML-schuim
 • Opgebouwde kern met IML Easycore
 • Opgebouwde kern met IML-schuim vereenvoudigd met externe oplaadelektrode
 • Opgebouwde kern met IML Easycore vereenvoudigd met externe oplaadelektrode
csm_InMouldLabelling_ae6f83e3d0

Toepassing van IML

In Mould Labeling, ook wel IML genoemd, wordt met behulp van statische elektriciteit de nieuwe standaard in de spuitgiet-, thermovorm- en blaasgietindustrie. In plaats van conventionele methoden zoals het decoreren door direct te drukken of een zelfklevend etiket op het product te plaatsen, wordt de decoratie gerealiseerd met een voorgedrukt plastic etiket. Het voorbedrukte label wordt in de spuitgietmatrijs geplaatst en op zijn plaats gehouden door een elektrostatische lading. Op deze manier wordt het label samen met de vorm van het product gevormd en komt het eruit als een afgewerkt, volledig recyclebaar product.

Waves-white

Downloads

White Paper

Nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief voor bedrijfsnieuws, productupdates en releases.

Newsletter

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In contact komen

Simco-ION biedt snelle, efficiënte en deskundige ondersteuning. Neem contact op voor technisch advies of om een oplossing op maat voor uw toepassing te bespreken.

Employee of Simco-ION